CO DĚLAT, KDYŽ PES NEUSTÁLE TAHÁ NA VODÍTKU?

Máte pejska, se kterým se chození na vodítku proměnilo v noční můru? Neustále tahá, vláčí vás za sebou a snaží se udělat všechno proto, aby tempo procházky určoval on? Pokud pes tahá, nezoufejte. Existuje několik jednoduchých způsobů, jak ho toto nežádoucí chování odnaučit.

Když u psa zpozorujeme nežádoucí chování, automaticky ho začneme obviňovat. Pravdou ale zůstává, že základy problému jsme položili my – páníčci. A jinak tomu není ani u tahání na vodítku. Jenom si vzpomeňte na dobu, kdy vašemu psímu kamarádovi bylo teprve několik měsíců. Už tehdy pravděpodobně toužil přiblížit se ke všemu, co mu volná příroda nabízela. Pokud jste tehdy pejskovi dovolili, aby šel jakýmkoliv směrem se mu zachce, není divu, že si z tahání vytvořil zvyk.

Kdybychom nahlédli do jeho hlavy, zřejmě bychom viděli následující rovnici: tahání = přiblížení se k něčemu zajímavému. Bohužel, zatímco u malého štěňátka bylo tahání roztomilé, u velkého psa může způsobovat mnoho problémů. Přesto nemusíte propadat panice, tahání na vodítku lze hravě odnaučit.

Cesta k úspěchu? Prověšené vodítko

„Klíčem k úspěšnému chození na prověšeném vodítku je postarat se o to, aby se pes nikdy nedostal dál, pokud tahá. Místo toho mu umožněte dostat se k zajímavým věcem, když je vodítko prověšené a jde se vám pohodlně,“ radí klinický zvířecí psycholog Mat Ward ve své knize Po čem psi touží. Jak to ale převést do běžné praxe? Jakmile pes zatahá za vodítko, otočte se a běžte opačným směrem.  Počkejte, až se k vám pes přidá, a teprve poté se otočte zpět do původního směru. Díky tomu pes následně pochopí, že tahání s sebou nepřináší nic dobrého. Naopak ho oddaluje od něčeho, co považuje za zajímavé.

Zapomeňte na krátké vodítko

I když by se mohlo zdát, že problém s taháním vyřeší krátké vodítko, nenechte se zmást. Ve skutečnosti může zkrácené vodítko problém zhoršit. U vašeho pejska je totiž důležité, aby pochopil, že jedinou správnou variantou je prověšené vodítko, nikoliv napjaté krátké vodítko. Stejně tak se vyhněte kšírům s kroužkem na zádech, které můžou svádět k většímu tahání. Pokud ale kšíry upřednostňujete, vsaďte na ty s kroužkem vpředu.

Připravte se na to, že odnaučit pejska, aby tahal na vodítku, není záležitost dvou dnů. Pravděpodobně chvíli potrvá, než dosáhnete kýženého výsledku. Pokud ale nepolevíte, budete důslední a zároveň budete psa pozitivně motivovat, věříme, že již brzy bude váš pejsek tím nejlepším parťákem na procházky.


Zanechte komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.