CO JE TO SYNDROM MRTVÉHO OCASU U PSA?

Už jste slyšeli o syndromu mrtvého ocasu u psa? I když označení tohoto zdravotního problému zní děsivě, nemusíte propadat panice. Jedná se o neinfekční zánět měkkých tkání a nervů v oblasti kořene ocasu, který může potrápit pejsky nejen během chladného počasí. Jak syndromu mrtvého ocasu předejít? A existuje nějaká účinná léčba?

Co vede k syndromu mrtvého ocasu?

Svěšený ocas, neschopnost pohybu s ocasem a také bolest, pokud se ocásku dotknete. To jsou zřejmě nejčastější projevy syndromu mrtvého ocasu, který povětšinou trápí lovecká plemena. Častým spouštěčem tohoto syndromu je nadměrný pohyb, cvičení, plavání v chladné vodě, promoknutí či profouknutí.

Jak syndromu předejít?

Obzvláště během podzimních a zimních měsíců se vyplatí, když svého pejska před procházkou náležitě obléknete, a tudíž zabráníte prochladnutí. Pokud vás během procházky nečekaně zastihl déšť, po návratu domů pejska vykoupejte a dokonale vysušte jeho srst. Stejně tak zamezte tomu, aby pes plaval v chladném jezeře nebo řece. Přece jenom teplým dnům už odzvonilo a rizika spojená s koupáním ve studené vodě jsou velká. V neposlední řadě se také vyplatí, když svého psího miláčka nebudete přetěžovat. Během hry střídejte různé aktivity a nezapomeňte na relaxační část, během které si odpočine nejen pes, ale také jeho (neustále se vrtící) ocásek.

Jak léčit syndrom mrtvého ocasu?

Už v úvodu jsme naznačili, že syndrom mrtvého ocasu je stav, při kterém pes ztrácí schopnost pohybovat s ocasem, nedokáže si sednout, případně má ocas svěšený a vypadá, jako by byl ochrnutý. Zároveň někteří pejsci můžou mít problém s vyprazdňováním, a také mohou vykazovat známky bolesti, pokud se jejich ocásku dotknete.

Dobrou zprávou je, že syndrom mrtvého ocasu nepatří k závažným zdravotním obtížím. Obecně se doporučuje, abyste během léčby pejskovi „naordinovali“ klidový režim. Neuděláte krok vedle ani tím, když s pejskem navštívíte veterináře, který zkontroluje stav ocásku a případně nasadí léky proti bolesti. Pokud léčba bude probíhat bez komplikací, syndrom mrtvého ocasu odezní nejdéle do čtrnácti dnů.

I když je syndrom mrtvého ocasu pro pejska velmi nepříjemnou záležitostí, s náležitou péčí a pozorností se pes rychle zotaví. V případě jakýchkoliv komplikací ale neváhejte a znovu vyhledejte veterinární pomoc.


Zanechte komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.