JAK ZAJISTIT BEZPEČNÉ PROSTŘEDÍ PRO DLOUHODOBÝ POBYT PSA NA ZAHRADĚ?

Ještě nedávno bylo zcela běžné nechávat psa žít výhradně venku. Naopak bylo neobvyklé, aby v té době primárně hlídač, vstoupil do domu, natož aby sdílel se svými majiteli domácnost. Dnes si nedovedeme představit, že by nám chlupáči nezahřívali místo na gauči. I nadále přetrvává „tradice", že nĕkteří psi žijí výhradně na zahradě. A jejich páníčci proto více přemýšlí nad tím, aby jim tam bylo dobře a měli pro pobyt ty nejlepší podmínky. Jaké to jsou?

POČASÍ

Největším nepřítelem pro pobyt psa venku je nepříznivé počasí. Je důležité pejska chránit před deštěm, větrem, mrazem ale i sluncem. V případě velkých mrazů není vhodné ho nechávat příliš dlouho venku, měli byste mu poskytnout možnost ohřát se ve vnitřních prostorech. To stejné platí i při extrémních vedrech. Je nutné psovi zajistit dostatek stínu i neustálý přístup k pitné vodě.

Pokud máte pejska, který žije primárně na zahradě, měl by mít kvalitní boudu a/nebo kotec, ve kterém se schová před všemi přírodními živly. Bouda by měla být dostatečně izolovaná a nemělo by do ní zatékat. Během špatného počasí pejska častěji kontrolujte, zdali má venku stále vyhovující podmínky.

NĚKOLIK PRAVIDEL PRO DLOUHODOBÝ POBYT PSA NA ZAHRADĚ

 V létě:

  • Pes musí mít neustálý přístup k pitné vodě. Nevhodné jsou lehké misky, které lze snadno převrhnout a vylít. Pokud chcete mít jistotu, že voda zůstane tam, kde má být, vykopejte v zemi díru a dejte do ní kbelík s vodou. Zem ji zanechá příjemně chladnou.

  • Vždy zajistěte dostatek stínu. Na přímém slunci se pes může snadno přehřát, což vede k fatálním následkům.

  • Pozor na dlažbu, která je v létě rozpálená. Pejsek by se měl vyskytovat hlavně na trávě.

 V zimě:

  • Poskytněte pejskovi místo, kde se může schovat před mrazem a silným větrem. K tomu poslouží již zmíněná zateplená bouda, kam můžete umístit i ohřívací lampy.

  • Krátkosrsté psy v zimě zahřeje kvalitní obleček. Nejlépe nepromokavý, aby chlupáče udržel nejen v teple, ale i v suchu.

  • Když nasněží, nepoužívejte na zahradě a v okolí vašeho domu posypovou sůl, která může podráždit psí tlapky.

Než se rozhodnete psa nechávat dlouhodobě venku zvažte, zdali mu tam bude dobře nejen po fyzické stránce, ale i té psychické. Pes je společenský tvor, který je rád ve smečce, proto by citlivějším jedincům mohlo být venku o samotě smutno. Jako kompromis může fungovat instalace dvířek pro psy, které mu kdykoli umožní jít za vámi domů.

Podívejte se taky na video podcastu Smečka, který se tématu věnuje více do hloubky:


Zanechte komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.