KDYŽ PSA TRÁPÍ ANÁLNÍ ŽLÁZKY

Všimli jste si, že váš pejsek sáňkuje? Spouštěčem problému jsou pravděpodobně přeplněné anální žlázky, které je potřeba vyprázdnit.

Co jsou to anální žlázky?

Každý páníček dříve nebo později narazí na termín – anální žlázky. I když tento pojem může znít přinejmenším zvláštně, nemusíte se děsit. U většiny psů dochází k částečnému vyprazdňování sekretu z análních žlázek automaticky, a to při vyprazdňování. Mimochodem, sekret z análních žlázek hraje v životě psa důležitou roli. Nejenže si díky němu vyznačuje teritorium, ale také jde o určitý způsob komunikace s dalšími psy. Pokud tedy máte zdravého pejska, pravděpodobně se o jeho anální žlázky nemusíte zajímat.

Opačná situace nastává ve chvíli, kdy u vašeho čtyřnohého kamaráda zaznamenáte tzv. sáňkování. Tento pohyb, který na první pohled může působit komicky, v žádném případně nepodceňujte. Pes si tímto způsobem snaží ulevit od svědění, které mu přeplněné anální žlázky způsobují. U některých pejsků se problém s análními žlázkami projevuje také vykusováním chlupů okolo kořene ocasu.

Proč jsou anální žlázky přeplněné?

Pokud jste u svého psa zaznamenali problém s análními žlázkami, pravděpodobně se pídíte po příčině. Pravdou ale zůstává, že neexistuje jediný důvod, proč pes s análními žlázkami bojuje. V některých případech může jít o následek příliš tuhé stolice či průjmu, nedostatku pohybu nebo špatné stravy. Zároveň u některých psů dochází k častější nebo hustší tvorbě sekretu.

Ať už tento problém způsobilo cokoliv, rozhodně vyhledejte veterináře. Právě veterinář dokáže anální žlázky během pár minut vyprázdnit, díky čemuž se pejskovi ihned uleví. V žádném případě anální žlázky nevyprazdňujte sami bez předchozí konzultace s veterinářem.


Zanechte komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.