NEUSTÁLÉ OLIZOVÁNÍ TLAPEK MŮŽE BÝT NEŠKODNÉ, ALE I NEBEZPEČNÉ

Jsou roztomilé, voňavé, milujeme jejich otisk, zároveň je ale péče o ně kapitola sama o sobě. Řeč je o psích tlapkách, které chlupáče mohou pěkně pozlobit. Tentokrát se zaměříme na jejich nadměrné olizování. Proč to psi dělají? A na jaké zdravotní problémy tím mohou poukazovat? 

Pylová sezóna

Všimli jste si, že pejsek si packy olizuje nejčastěji ve chvíli, kdy se vrátíte z procházky? Toto chování může být reakcí na trávu, pyl nebo roztoče. V některých případech stačí packy od alergenů omýt a pejskovi se hned uleví. Jindy se alergie může projevit i slzením očí, svěděním nebo vyrážkou. Možná vám to nápadně připomíná všemi lidskými alergiky nenáviděnou pylovou sezonu. Pokud ale budete chtít pejskovi podat jakékoli léky, které alergici běžně užívají, v první řadě se poraďte s veterinářem.

Blechy

Blechy psí, které údajně na člověka nejdou, umí v kožichu udělat pěknou paseku. Taková nevítaná návštěva může v psím organismu vyvolat tzv. bleší alergickou dermatitidu, která je extrémně svědivá. Psi si tak nejčastěji olizují packy, případně zadeček, aby nepříjemný pocit zahnali.

Potravinová alergie

Abnormálním olizováním pacek se může projevovat i alergie na určité potraviny. Pokud máte podezření, že se pes olizuje po jídle, sdělte své obavy veterináři. Ten většinou nasadí eliminační dietu, kdy se ze stravy pejska odstraní nejčastější alergeny, jako jsou obiloviny, sója, kravské mléko, kukuřice či kuřecí maso a sleduje, jak na vyřazení a postupné zařazení pes reaguje.

Suchá pokožka

Když odhlédneme od všech možných alergií, které olizování často způsobují, vysvětlení může být i jednodušší a tím je suchá pokožka. Je následkem např. nadměrného koupání, které zbavuje srst přirozené mastnoty. Pokožka je pak vysušená, podrážděná a svědivá.

Zranění nebo nemoc

Další potenciální příčinou nadměrného olizování psa je poranění samotné tlapky. Často k němu dochází v létě při chůzi po rozpáleném chodníku nebo naopak v zimě následkem agresivní posypové soli. Vážnějšími příčinami mohou být zlomeniny prstů, infekce měkkých tkání či onemocnění nehtového lůžka. 

Úzkosti a obsedantní chování

Než začnete pátrat po zdravotních komplikacích, pozorujte pejska, jak je na tom po psychické stránce. Nadměrné olizování tlapek totiž může mít původ v duševní nepohodě. Nedošlo v poslední době k velké změně? Nezačal být doma více sám, nezemřel mu nebo naopak nepřibyl doma zvířecí kamarád?

Nuda

Vysvětlení může být i takto prosté. Pes se zkrátka olizováním tlapek snaží zabavit. Častěji se tak stává u pracovních plemen, která jsou zvyklá být neustále v zápřahu.

Dermatitida, kvasinkové a bakteriální infekce, hotspoty - tyto všechny komplikace může způsobit nadměrné olizování tlapek. Je důležité pravidelně kontrolovat místa mezi prsty a polštářky, obzvlášť si dávejte pozor na zákeřné osiny. Po každém osprchování tlapky důkladně vysušte.

Svého psa znáte lépe než kdokoli jiný. Abyste mohli rozpoznat zdravotní komplikace, musíte nejprve vědět, co je pro vašeho psa v normě. Změny zdravotního stavu jsou často nepatrné nebo probíhají postupně, což ztěžuje včasné odhalení problému. Obzvlášť olizování tlapek se ze začátku může zdát neškodné. Pokud máte jakékoli obavy obraťte se na veterináře.


Zanechte komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.