PES V AUTĚ: 5 TIPŮ PRO POHODLNÉ CESTOVÁNÍ

Čas dovolených je tu a pokud cestujete autem, určitě máte s sebou svačinu, dostatek vody a případnou zábavu pro chvíle nudy během cesty (pokud zrovna neřídíte). Nezapomněli jste na stejnou výbavu také pro svého pejska? Jízda autem může být pro mnohé chlupáče stresující, pokud ale budete dobře připraveni, cesty do větších vzdáleností si můžete společně užít.

1. KLEC NEBO BEZPEČNOSTNÍ PÁS

Nejbezpečnější způsob, jak v autě přepravovat pejska, je umístit ho do klece nebo autopřepravky. Pokud nemáte tu možnost, pořiďte mu bezpečnostní pásy určené přímo pro psy. Pozor, nikdy ho nepoutejte přes obojek, vždy používejte postroj, který případný náraz, třeba i jen při prudším zabrzdění, rozloží a necukne pejskovi s krkem. Pes, jehož pohyb po autě není nijak omezen, může být při nehodě vymrštěn ze sedačky nebo zraněn airbagem, přistupujte proto k jeho zabezpečení stejně jako např. při poutání děti do autosedaček. 

2. STRACH Z JÍZDY AUTEM

Spousta majitelů psů si dovolenou nedovede představit bez svého mazlíčka, a tak ho s sebou veze i stovky kilometrů daleko. Jsou chlupáči, kteří si jízdu autem užívají, vy možná ale znáte pravý opak. Pejskovi se za jízdy dělá špatně, je těžké ho dostat do auta, je ve stresu. V tomto případě je na zvážení, zdali mazlíčkovi nebude lépe doma ve svém pohodlí. Pokud je ale cesta autem nevyhnutelná, prodiskutujte s veterinářem možnosti uklidňujících léků nebo přípravků na nevolnost. 

3. CESTOVNÍ NEZBYTNOSTI

Stejně jako si do auta balíte všechny potřebné věci vy, zabalte je i pejskovi. Neměli byste zapomenout na vodu, misku, případně pamlsky či hračku. Během dlouhých cest se psem jsou důležité pravidelné zastávky a například aportovací hračka může pejskovi pomoci pořádně se protáhnout. Samozřejmě nezapomeňte na dostatek jídla, vodítko, pytlíky na exkrementy, pelíšek nebo deku a případné léky. Ujistěte se, že pejsek v autě nemá přístup ke svému krmivu. To poslední, co chcete na vytoužené dovolené řešit, je přejedený pes a kde seženete jeho značku granulí. 

4. KONTROLA ZNÁMEK A MIKROČIPU

Než se vydáte na dovolenou, zkontrolujte, zdali má pejsek známku a mikročip s vašimi aktuálními údaji. Na to ostatně myslete pokaždé, když měníte adresu bydliště či telefonní číslo. Stává se, že se najde pejsek, který má známku nebo/a mikročip, ale na uvedeném kontaktu není nikdo k zastižení. V rámci kontroly se také podívejte, zdali má pejsek všechna platná očkování. Obzvlášť pokud cestujete za hranice, nezapomeňte na jeho pas a očkovací průkaz s potvrzením o očkování proti vzteklině. Je na místě se také ujistit, jaká povinná očkování daná země vyžaduje.  

5. PRAVIDELNÉ ZASTÁVKY

Určitě se už nemůžete dočkat, až budete v cíli. Berte ale v potaz, že několikahodinová jízda autem nemusí být pro pejska pohodlná. Proto naplánujte pravidelné zastávky, kdy se bude moci napít, protáhnout a vyvenčit. V zahraničí dokonce můžete narazit na psí hřiště přímo u čerpacích stanic. V případě, že se pejskovi dělá v autě špatně, zvažte podávání jídla. 

Cestování s mazlíčkem může být zábava, stačí vše dostatečně naplánovat a připravit. Přejeme vám šťastnou cestu!

Podívejte se taky na podcast Smečka, který se tématu věnuje více do hloubky:


Zanechte komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.