PĚT SOCIALIZAČNÍCH HER PRO ŠTĚŇÁTKA

Štěňátka jsou jako houby, a to nejvíce v prvních pěti měsících života, kdy nasávají všechno nové, utváří si zvyky i svou vlastní osobnost. Je proto dobré jim v tomto období věnovat co nejvíce času a naučit je vše pro to, aby z nich vyrostl sebevědomý, socializovaný životní parťák se slušným chováním. Vyzkoušejte těchto pět socializačních her, díky kterým se vaše štěně hladce zařadí do (nejen) psí společnosti.

1. SETKÁVÁNÍ S LIDMI

Vzhledem k tomu, že nikdo nedokáže odolat roztomilosti štěňátka, bude tento trénink hračka. Seznamte pejska s co nejvíce lidmi. Čím více osob potká ve svém štěněcím věku, tím je menší pravděpodobnost, že se jich v dospělosti bude bát. Setkávejte se s různými věkovými kategoriemi, s lidmi v uniformách, s dětmi. Požádejte je, aby pejskovi dali pamlsek. Tomu neodolá skoro žádný hafan. Kdyby k tomu ale došlo a pejsek se kontaktu zdráhal, rozhodně ho do ničeho nenuťte. Nikdy ho nedávejte někomu, koho se vyloženě bojí, tím jeho strach pravděpodobně ještě znásobíte. Místo toho nechte danou osobu pejskovi házet hračky nebo pamlsky z větší vzdálenosti a nechte štěně postupovat vlastním tempem.

2. SOCIALIZAČNÍ KOLEČKO

Požádejte dva nebo více přátel, aby se do hry zapojili s vámi. Společně vytvořte kruh a pejska postavte doprostřed. První osoba začne vstřícným a veselým hlasem volat „Alíku, pojď ke mně“, pokud štěně poslechne, dostane pamlsek a pochvalu. Poté je na řadě další člověk a postupuje stejně, jako ten první. Ve chvíli, kdy hra pejskovi jde, můžete kruh zvětšovat, aby k vám pejsek musel zdolat větší vzdálenost. Opět platí, pokud se chlupáč necítí komfortně a nechce chodit k cizím lidem, nenuťte ho a postupujte pomaleji.  

3. HRA SE ZVUKY

Mnoho štěňat se bojí neznámých zvuků. Není nic jednoduššího než ho s nimi seznámit. Jak na to? Začněte např. s fénem na vlasy. Ze začátku buďte od pejska daleko, přístroj pusťte jen na malou chvíli a hned zase vypněte. Posuďte pejskovu reakci a podle toho postupujte dál. Je pejsek zvědavý, odkud se zvuk bere, nebo se bojí? Pokud má strach, snižte intenzitu hluku nebo se od něj ještě více vzdalte. Jakmile si na zvuk zvykne, začněte se k němu přibližovat. Nakonec zvuku už nebude věnovat ani pozornost.

Určitě nastanou chvíle, kdy neznámý hluk přijde nečekaně a pes se lekne. Může to být např. bouřka nebo tleskání. V těchto případech se ho snažte přivést na jiné myšlenky, a úlek co nejrychleji zahnat.

4. OBOJEK? ŽÁDNÝ PROBLÉM!

Někdy se vám stane, že pejsek bude jíst něco, co nemá nebo půjde tam, kam nemá a vy ho budete muset rychle popadnout za obojek. Tato hra poslouží k tomu, aby s tím neměl žádný problém, chytání za obojek se nevyhýbal či dokonce nereagoval agresivně. Začněte si s ním hrát a jednou za čas ho opatrně chytněte za obojek a zvesela a v rámci hry zvolejte „Mám tě“. Pokud to pejska nevyvede z míry, odměňte ho pamlskem a pokračuje ve hře. Tento krok můžete opakovat několikrát a pravidelně hru s obojkem trénovat.

Sháníte kvalitní obojek, který vašemu mazlíčkovi skvěle padne? Vyberte si z naší nabídky obojků.

5. CO JE TVOJE, JE I MOJE

Vezměte si do ruky hračku vhodnou k přetahování. Pejskovi dejte jeden konec do tlamy a vy držte ten druhý. Během toho ho chvalte, aby věděl, že není nic špatného na tom, když se dotýkáte jeho hraček. Takto předejdete majetnickému chování, kdy by si chlupáč mnohdy až agresivně bránil své hračky.


Zanechte komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.