POMŮCKY, KTERÉ VAŠEMU PSÍMU SENIOROVI ZJEDNODUŠÍ ŽIVOT

I u domácích mazlíčků jednou přijde čas, kdy se začnou objevovat první známky stárnutí. Mohou to být šedé chlupy, všimnete si, že pejsek najednou nedokáže tak svižně vyskočit na gauč, zkrátka z chlupáče plného elánu se pomalu stane poklidný senior. Na internetu najdete nespočet tipů, co pořídit štěněti, když si ho přivezete domů, my ale dali dohromady seznam s praktickými pomůckami, které usnadní život psím seniorům.

Jak poznat, že pes stárne?

Obvyklými známkami stárnutí u psů je přibírání na váze, zhoršení sluchu, zraku, potíže se vstáváním, může to být i zápach z úst nebo časté nehody. Nelze ale obecně říci, v jakém věku se začnou objevovat. Vzhledem k tolika odlišnostem u ras, se velice různí i jejich stárnutí. Zatímco někteří psi mohou zestárnout už v šesti letech, jiní mohou mít spoustu energie i v deseti. Proto by páníčci měli zpozorovat, že se jejich mazlíček pomalu přesouvá do podzimu svého života a udělat několik drobných změn v péči o ně.

Jak psímu seniorovi zjednodušit život?

Změny v péči o psího seniora nejsou nijak radikální a mohou přijít postupně. Tyto malé krůčky pejskům mohou zpříjemnit každodenní fungování.

  1. Schůdky

Pro psy, kteří začínají vykazovat známky stárnutí, jsou skvělým pomocníkem psí schůdky nebo rampy. Mohou posloužit u gauče, postele nebo při vystupování a nastupování do auta. Ze začátku bude pejsek z nové pomůcky možná trochu nesvůj, proto ho s ní seznamte a naučte, jak se po schůdkách bezpečně pohybovat.

  1. Osvětlení

Chlupáči se postupně může horšit zrak. Pokud se pohybuje sám v zahradě nebo v okolí domu, je dobré místo dostatečně osvětlit a usnadnit mu tak večerní venčení.

  1. Ortopedický pelíšek

Ortopedické pomůcky už dávno nezpříjemňují život pouze lidem. Tento pomáhá při bolesti zad nebo kloubů.

  1. Absorpční podložky

Se stářím mohou přijít i občasné domácí nehody. Pro tyto případy pejskovi připravte absorpční podložky, které jste pravděpodobně používali, když byl štěňátko.

  1. Koberce

Pokud doma máte podlahu, je možné, že se po ní bude staršímu pejskovi hůře chodit. Tento problém pomohou vyřešit koberce, po kterých to nebude tolik klouzat.

  1. Kratší vodítko

Starším pejskům se může zhoršit orientace a budou se více držet u vás, kde se cítí v bezpečí. Pro tyto účely bude praktické kratší vodítko.

Tyto pomůcky pejskovi zjednoduší každodenní fungování a umožní dále si s vámi užívat společná dobrodružství.


Zanechte komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.