PSÍ PAMĚŤ A VZPOMÍNKY. CO O NICH VÍME?

Pamatujete si ještě, jaký byl život bez vašeho čtyřnohého kamaráda? Jedno víme jistě, nebyl tak veselý a naplněný chlupatou láskou. Co ale váš pejsek? Pamatuje si život bez vás? Vzpomíná na předchozího majitele, život v útulku, nebo třeba společné výlety? Věda má ve zvířecích hlavičkách stále co zkoumat a paměť je jedním z málo probádaných míst. Co o psích vzpomínkách víme teď?

MAJÍ PSI VZPOMÍNKY?

Je dokázáno, že psi mají vzpomínky, zatím ale nejsou známá další specifika, včetně toho, do jaké míry si psi věci pamatují. Jestli jste zvědaví, jak to tedy je, potěší vás zpráva, že probíhá výzkum o psích vzpomínkách. V Duke Canine Cognition Center na Duke University se vědci zabývají otázkami jako: Jak psi využívají své předchozí zkušenosti při zapamatování si různých situací? Nebo například: Dokáží si pamatovat všichni psi? A také třeba: Jsou rozdíly mezi konkrétními rasami? Každá z těchto otázek by mohla vést k překvapivým objevům.

KOUZLO ASOCIATIVNÍ A EPIZODICKÉ PAMĚTI

Nejčastěji psi používají asociativní paměť. Je to způsob, jakým mozek vytváří vztah mezi dvěma věcmi. Pokud máte kočku, jistě jste s ní už někdy bojovali při ukládání do přepravky. Má ji totiž spojenou s návštěvou veterináře, která se jistě neřadí mezi oblíbené výlety. Pes má podobně spojeno vodítko s procházkou, proto když ho vezmete do ruky, v tu ránu chlupáč čeká připravený u dveří. 

Epizodická paměť je vzpomínka na něco, co se vám osobně stalo, je tedy spojena s určitým časem a prostorem. Donedávna se mělo za to, že takové vzpomínky mají pouze lidé a několik zvířat. Některé výzkumy naznačovaly, že psi takovou schopnost mají, s důkazem přišla až průkopnická studie v Current Biology. 

Tým z Maďarska zjistil, že si psi dokáží vybavit, co právě udělal jejich páníček, i když k tomu nebyli výslovně instruováni. Pro výzkum využili 17 různých plemen, která byla vycvičena ke kopírování pohybů svých majitelů. Psi byli testováni na schopnost vybavit si konkrétní situace minutu a hodinu po cvičení. Zjistilo se, že v obou případech si chlupáči vybavili, co páníček udělal, což znamená, že si zapamatovali konkrétní okamžik z minulosti.

PAMATUJÍ SI PSI SVÉ PŘEDCHOZÍ MAJITELE?

Tyto výzkumy podporují myšlenku, že adoptovaní psi si mohou pamatovat své předchozí majitele. Ti, kteří žili v nevyhovujících podmínkách, si například mohou spojovat negativní emoce s určitými předměty, místy nebo lidmi. Rozhodně také víme, že se psům po páníčcích stýská, když je na nějakou dobu opustí. A nejvíc, když jdou jen před dům vynést koš. 

Na psí paměti a vzpomínkách je tedy ještě co zkoumat, uvidíme, co přinese nový výzkum. Bez výzkumu ale jistě víme, že pokud schováte pamlsky do šuplíku, i za týden si pes bude pamatovat, kam přesně to bylo. 

Podívejte se taky na video podcastu Smečka, který se tématu věnuje více do hloubky:


Zanechte komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.