TIPY A TRIKY, JAK Z KOBERCE VYČISTIT SKVRNY PO PSÍCH LOUŽIČKÁCH

Nejčastější aktivitou novopečených majitelů štěňátka je uklízení loužiček všude po bytě. V jednu chvíli máte pocit, že to snad nikdy neskončí a že do konce života budete za pejskem běhat s hadrem. I dospělým psům se doma může stát nehoda a vy se zase na chvíli vrátíte do štěněcího období a budete řešit, jak dostat psí moč z koberce, gauče nebo pelíšku. Běžné vyprání totiž často nepomůže a na odolný zápach musíte použít těžší kalibr. Jaké jsou účinné zbraně v boji proti skvrnám a zápachu po psích loužičkách?

Pokud doma máte koberec, který nelze vyprat, bude to nejspíš pejskovo nejoblíbenější místo pro vykonávání potřeby. Naštěstí existuje několik triků, díky kterým se skvrn zbavíte, záleží pouze na tom, jak staré jsou. 

KDYŽ PSA PŘISTIHNETE PŘI ČINU

Nejlépe se uklízí loužičky, které stihnete odstranit dříve, než se vsáknou do tkaniny. Tekutinu odsajte papírovou utěrkou, případně starým tričkem, které saje lépe než např. froté ručník. Místo následně posypejte jedlou sodou, která zneutralizuje zápach. Nechte dvacet minut působit a vysajte. 

NĚKOLIK HODIN STARÉ SKVRNY

Na moč, která se již stihla vsáknout do koberce, ale ještě zcela nezaschla, vám pomůže domácí roztok. Jeho výhodou je, že ingredience najdete doma, vyrobíte ho za pár korun a je netoxický a šetrný k vám i vašemu pejskovi

Jak na to?

1 hrnek vody

1 hrnek bílého octa

1/4 až 1/2 hrnku jedlé sody 

Nejdříve odsajte co největší množství moči. Následně smíchejte všechny ingredience dohromady, nalijte do rozprašovače a nastříkejte na postižené místo. Pokud skvrna stihla zaschnout, navlhčete ji vodou. 

Roztok zapracujte do koberce kartáčem nebo prsty. Nechte několik minut působit, a poté co nejvíce vysušte. Po úplném zaschnutí místo posypte jedlou sodou a poté vysajte, abyste zachytili případný zbývající zápach. 

ZASCHLÉ SKVRNY

Na tyto skvrny je i domácí ekologický čistič krátký. Zde pomůže už jen těžší kalibr v podobě enzymatického čističe, který obvykle najdete v obchodech s chovatelskými potřebami. Nezapomeňte ale zkontrolovat etiketu produktu, jestli je netoxický a nezávadný pro domácí mazlíčky. 

Enzymy v tomto typu čističe rozkládají čpavek a bílkoviny v moči, čímž neutralizují zápach. Postupujte podle pokynů na lahvičce. Enzymatické čističe obvykle nevyžadují oplachování a lze je bezpečně použít na koberce, nábytek, dřevěné podlahy a další porézní povrchy, kde by se mohly zachytit pachy. 

KDYŽ NIC NEPOMÁHÁ

Pokud jste vyzkoušeli všechno a žádná z metod nepomáhá, je na řadě profesionální čištění koberců. Můžete si najmout firmu, která se vám přijede o koberce postarat, případně si můžete zapůjčit profesionální čistič. 

Pozor – vyhněte se parním čističům, které využívají teplo. Aplikace tepla na skvrnu od moči spojí pachy s vlákny koberce a nepříjemného odéru se už nikdy nezbavíte.

Podívejte se taky na podcast Smečka, který se tématu věnuje více do hloubky:


Zanechte komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.