TRÁPÍ VÁS NEUSTÁLÝ PSÍ ŠTĚKOT? TOTO JSOU MOŽNÁ VYSVĚTLENÍ

Štěkání je jedním z psích komunikačních nástrojů. Když vám ale začnou sousedi psát vzkazy do schránky, abyste „s tím hlučným psem něco udělali“, je té komunikace až příliš. Prvním krokem je zjistit, proč pejsek nadměrně štěká, podle toho pak zvolíte řešení a vaše sousedské vztahy budou zase v harmonii.

Možné důvody nadměrného štěkání:

  1. Nuda

Většina psů byla v minulosti vyšlechtěna ke konkrétní práci. Od přírody tak mají ve své povaze být neustále v zápřahu. Proto jedno z nejjednodušších vysvětlení, proč váš chlupáč doma neustále štěká, je nuda. Zkrátka neví, jak se zabavit a štěkání mu přijde jako dobrý nápad, jak si zkrátit dlouhou chvíli. Zkuste prodloužit procházky, déle si s pejskem hrajte nebo mu pořiďte psí hlavolamy.

  1. Vyžadování pozornosti

Teď se zamyslete nad tím, jak reagujete, když váš pes začne jen tak štěkat? Okřiknete ho, aby byl ticho? Děláte to takto pokaždé a pes ne a ne přestat? Ve skutečnosti jste ho svou pozorností celou dobu odměňovali a tím tak psa navykli, že štěkot je správně. Zkuste štěkání nějakou dobu ignorovat a nereagovat na něj. Když pak bude chlupáč chvíli ticho, to je ten správný moment pro odměnu.

  1. Nadšení

Někteří chlupáči svou radost vyjadřují štěkotem. Jdete pro vodítko a pejsek začne v tu ránu nadšeně štěkat? Připravujete mu jídlo a on se rozštěká na celé kolo? Takový hlasitý projev z radosti se hůře odnaučuje, protože je reakcí na rutinní činnosti. Stejně jako v předchozím případě psa odměňte jen tehdy když se zklidní. Například pokud vezmete vodítko a on v tu ránu zaštěká, vodítko zase odložte. Tím mu dáte najevo, že když bude štěkat, na vytouženou procházku se nejde. Ve chvíli, kdy opět sáhnete po vodítku a pes najednou bude ticho, můžete vyrazit ven.

  1. Úzkost/strach

Neustále štěkání může mít bohužel i vážnější důvody. Nejeden pejsek se hlasitě projevuje po celou dobu, když je doma sám. Většinou je to příznak separační úzkosti, kterou není radno podceňovat.

  1. Zvuky a pachy

Někdy se vám může zdát, že váš pes štěká jen tak do prázdna. Psí smysly, zejména sluch a čich, jsou mnohem citlivější, než ty lidské. Proto mohou cítit nebo slyšet něco, co lidé nejsou schopni postřehnout. Může se proto stát, že štěkotem vás chce pes na něco podobného upozornit.

  1. Změna zdravotního stavu

Pokud si všimnete, že štěkání je doprovázeno dalšími změnami v chování, může to být známkou vážnějšího zdravotního problému. Například stárnoucí pejsci někdy takto reagují na zhoršení sluchu nebo zraku.

Jakmile přijdete na to, proč pejsek stále štěká, je důležité tomu přizpůsobit výcvik. Pokud jste například zjistili, že si tímto způsobem chlupáč říká o pozornost, jednou z metod odnaučení je ho ignorovat. Zatímco pokud chlupáč štěká, protože má nějaký zdravotní problém, je potřeba ho co nejdříve začít řešit.


Zanechte komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.