ŽÁDNÉ SLZY A KÝCHÁNÍ: PLEMENA PSŮ, KTERÁ JSOU VHODNÁ PRO ALERGIKY

Alergie si bohužel nevybírá - pyly, roztoče, prach, kočky nebo psi, a tak se může stát, že po pár minutách v přítomnosti psa začnete kýchat, slzet nebo se vám hůře dýchá. Dobrou zprávou ale je, že existuje několik psích plemen, která můžeme označit za „hypoalergenní“.

Pudl

Pokud bychom měli zvolit jedno psí plemeno, které je vhodné pro alergiky, pak je to bezpochyby pudl. Jeho srst totiž nelíná, což je pro alergiky alfou omegou spokojeného života. Zároveň je ale důležité zmínit, že o pudlí srst se musíte náležitě starat. Pravidelné česání, stříhání a koupání zaručí, že se v jejich přítomnosti budete, jakožto alergici, cítit dobře. Výhodou pudlů je také jejich přátelská povaha a vysoký intelekt. Pokud tedy hledáte parťáka pro život, na kterého se můžete spolehnout, pak je to právě pudl. 

Bišonek

Další plemeno, které je často doporučováno alergikům, je bišonek. Pro bišonky je charakteristická kudrnatá srst, která stejně jako u pudlů nevypadává. Bišonci jsou malí, přátelští psi, kteří se s radostí přizpůsobí vašemu životnímu stylu. 

Basenji

Zatímco pudl s bišonkem mají dlouhé chlupy, basenji se pyšní krátkou srstí. I když by se mohlo zdát, že jde o alergikovu „smrt“, opak je pravdou. Basenji o svou srst pečuje sám a šikovně si ji očišťuje. I v jeho případě navíc platí, že nelíná. Pokud tedy hledáte psa, který je větší než bišonek a zároveň je vhodný pro alergiky, pak je basenji správná volba. 

Irský vodní španěl

Irský vodní španěl je plemeno s hustou srstí, která minimalizuje rozptylování alergenů. Získá si vás také svou aktivní a velmi inteligentní povahou. Nutno dodat, že irský vodní španěl je ideální pro všechny lidi, kteří mají rádi venkovní aktivity. 

Čínský chocholatý pes

O pozornost alergiků si říká také čínský chocholatý pes. Ať už dáte přednost variantě powder puff (labutěnka) nebo hair less (bez chlupů), v obou případech budete mít jistotu, že jde o hypoalergenního psíka. Powder puff má měkkou, jemnou srst, prostřednictvím které se jenom velmi omezeně šíří alergeny. Hair less je zcela bezchlupá varianta čínského chocholatého psa. Za zmínku stojí také jejich přátelská, hravá a velmi pohodová povaha, díky které se čínský chocholatý pes hodí i pro rodiny s dětmi. 

Bedlingtonský teriér

Skvělým parťákem pro alergiky je také bedlingtonský teriér, jehož chlupy jsou velmi podobné těm, které má pudl. Opět jde tedy o plemeno, které nelíná a nešíří alergeny. I v jejich případě je ale důležité myslet na to, že pravidelné kartáčování je základem, které nemůžete coby páníček opomíjet. 

V neposlední řadě je ale důležité myslet na to, že každý alergik je velmi specifický. Pokud víte, že trpíte alergií na psy, pak uděláte nejlépe, když s vybraným plemenem strávíte nezávazně několik hodin. Zkuste navštívit například chovatele psů nebo psí útulek a zjistěte, jak vaše alergie reaguje na srst a sliny psa. Před pořízením psa se také poraďte s vaším alergologem.


Zanechte komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.