ZAHRABÁVÁ VÁŠ PES JÍDLO? ZJISTĚTE, PROČ TO DĚLÁ

Jste na nákupu a pečlivě s láskou vybíráte pamlsek pro svého pejska jako odškodnění za to, že jste ho nechali doma samotného. Vrátíte se domů a obdarujete chlupáče s očekáváním, že dobrotu slupne jako malinu, a on ji místo toho čapne a utíká zahrabat. Je vám tato situace povědomá? Taky si lámete hlavu nad tím, proč váš pes rád zahrabává jídlo? Existuje hned několik důvodů. Pojďme jim přijít na kloub.

INSTINKTIVNÍ CHOVÁNÍ

Tendence zahrabávat jídlo se dá často přisoudit pejskovým předkům. Když se jim podařilo ulovit něco k snědku, svou kořist zahrabali a schovali tzv. na horší časy. V dnešní době domácí mazlíčci kolikrát dostávají jídlo na zlatém podnose (někdy i doslova) a nehrozí, že jim ho někdo sní, i přesto často zvítězí přirozený instinkt a svou potravu si schovají.

RASA

Nejčastěji se zahrabávání jídla objevuje u ras, které si zachovaly své lovecké instinkty a byly vyšlechtěny k lovu malé zvěře. Pokud tedy vlastníte teriéry nebo honiče - jako jsou jezevčíci, bíglové a baseti, pravděpodobně máte schovávání jídla na denním pořádku. 

ÚZKOST NEBO STRACH

Neustálé hrabání pro mnohé pejsky působí terapeuticky. Pokud se tedy potýkají se stresem nebo úzkostí, je možné, že se jím uklidňují. Toto chování může být časté i pokud vlastníte více pejsků. Přirozeně si mazlíčci schovávají jejich oblíbenou dobrotu před ostatními. Naneštěstí už pak kolikrát neví, kam ji zahrabali, a tak ji nesní ani oni. Nápadně to připomíná schovávání čokolády před drahou polovičkou nebo dětmi, že? 

NUDA

Vysvětlení může být i takhle prosté. Někteří psi z nudy ničí na co přijdou, jiní zahrabávají a schovávají jídlo nebo hračky. Může to být taky nástroj pro upoutání vaší pozornosti nebo forma zábavy

PŘÍLIŠ VELKÉ MNOŽSTVÍ

Je také možné, že pejskovi dáváte moc jídla najednou. Proto si zbytek nechává na později. Zkuste denní dávku potravy rozdělit na menší porce. Pokud pes spíše zahrabává hračky, omezte jejich počet, ke kterým má přístup a každý týden je střídejte. Když je znovu vytáhnete, pejsek bude mít radost, jako kdyby hračky byly úplně nové. 

Může být těžké zahrabávání pejska odnaučit. Je to jeho přirozená potřeba, kterou potřebuje uspokojit. Můžete ale regulovat co a kde zahrabává. Vymyslete mu různé hry, v rámci kterých může zahrabávat hračky nebo pamlsky, ať už doma nebo venku.


Zanechte komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.