JSOU CHYTŘEJŠÍ KOČKY NEBO PSI? VĚDCI NAŠLI ODPOVĚĎ

Už jste si někdy položili otázku, zdali jsou chytřejší kočky nebo psi? Pokud máte to štěstí sdílet domácnost s oběma, určitě jste již byli svědky různých psích i kočičích kusů, které svědčí o jejich inteligenci. Pejsci se například snadno naučí povely, kočky ze sebe sice nenechají dělat cvičenou opičku, ale dovedou poskládat puzzle. Kdo z nich má více pod čepicí? Odpověď hledali vědci v rámci nejnovějšího výzkumu.

VÝZKUM INTELIGENCE ZVÍŘAT

Upozornění: Následující tvrzení raději zatajte před svou kočkou.

V magazínu Frontiers in Neuroanatomy byla publikována studie, která se zabývala počtem neuronů v mozkové kůře u masožravých a všežravých zvířat. Zkoumal se pes, kočka, fretka, mangusta žíhaná, mýval, hyena žíhaná, lev a medvěd hnědý. My vám rovnou můžeme prozradit, že výsledky jsou na straně nejlepšího přítele člověka - psa. 

Nejdříve si ale vysvětlíme, o čem počet neuronů vypovídá. Neuron je typ buňky, která přijímá a odesílá zprávy z těla do mozku a zpět do těla. Neuroložka Suzana Herculano-Houzel, jedna z autorek studie, vysvětluje, proč jako měřítko inteligence zvolila právě použití neuronů. „Neurony jsou základní jednotky pro zpracování informací. Čím více jednotek v mozku najdete, tím je zvíře schopnější.“ 

Je také důležité zmínit, že větší mozek neznamená více neuronů. Studie zkoumala dva psy, 16kilového voříška a 70kilového zlatého retrívra. Oba mozky obsahovaly zhruba stejný počet neuronů. Naproti tomu mnohem větší medvěd měl neuronů o poznání méně. 

OKAMŽIK PRAVDY

A výsledky? Mozková kůra studovaných psů měla každá přibližně 500 milionů neuronů, u koček to bylo 250 milionů. Pro srovnání - stejná oblast lidského mozku má podle odhadů až 16 miliard neuronů. Kritici tohoto experimentu tvrdí, že inteligenci nelze určit pouze neurony. Ať je to jakkoli, jedno je jisté: počet neuronů rozhodně neurčuje, jak moc svého psa a kočku budete mít rádi. Takže pomazlete své chlupaté kamarády a zahrňte je láskou, i když zrovna nezískají první místo v žebříčku „Nejchytřejší zvíře“.


Zanechte komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.